AKTIVNOSTI 2009


Jerzy Skolimowsky:
21 februar - 08 mart


Likovna zbirka: Od značke do monumentalnog platna:
09 - 24. april 2009


Poklon Beogradu Ljubice - Cuce Sokić, izložba legata Ljubice- Cuce Sokić. Sastojala se od dve celine. Prvu celina se sastojala od svih 27 slika Ljubice- Cuce Sokić i 6 crteža u tehnici tuš na papiru iz legata Veljka Petrovića koje je Cuca Sokić uradila za ilustrovanje knjige "Pripovetke" Veljka Petrovića. Drugu celinu izložbe su predstavljali crteži, skice, studije malih dimenzija rađeni najčešće u tehnici tempera na papiru, tuš, gvaš kao i fotografije, pozajmljene ljubaznošću g. Miomira Gatalovića.

U okviru izložbe je uključena instalacija koja se sastojala od video rada nastalog na osnovu poezije pesnikinje Ljiljane Lazarević inspirisane slikama Ljubice-Cuce Sokić. Takođe posetioci su imali mogućnost pogledati dva dokumentarna filma o Ljubici-Cuci Sokić.

Video rad: Metaklinika, Beograd. Na logističkoj podršci oko snimanja zahvaljujemo se pozorištu Duško Radovićiz Beograda i gđi Anja Suša.

Autor poezije: Ljiljana Lazarević, pesnikinja iz Beograda. Ljiljana Lazarević je autor knjiga poezije Put prema sebi, Trenutak pre buđenja, Gorki spokoj, Oblakove ruke, Sostenuto, (izdavač: „Rad" Beograd). Poezija delom Ljubice-Cuce Sokić pisana je specijalno za Poklon Beogradu i još nije objavljena.

Muzika: Elektronske kompozicije inspirisane delom Ljubice-Cuce Sokić polaznika doktorskih studija Univerziteta umetnosti. Zahvaljujemo se Univerzitetu umetnosti i g. Srđanu Hofmanu na saradnji i tehničkoj podršci.

Poeziju govore: Đurđija Cvetić, prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta čiji je doprinos filmskoj ijiozorišnoj umetnosti prepoznat i prestižnom nagradom Žanka Stokić. Ružica Sokić, član Ateljea 212, igrala je u brojnim pozorišnim i filmskim komadima i za svoja ostvarenja ponela i brojne nagrade: Pavle Vujisić, Zlatni ćuran, Žanka Stokić i druge.

Kuća legata, Knez Mihaila 46. Od 19. maja do 19. jula 2009


"Uzvišeno u senci" - izložba Koste Bogdanovića:
20. novembar - 20. decembar 2009.
autor: mr Rajka Bošković, viši kustos MSU u Beograd retrospektivna izlozba dela umetnika i istoričara umetnosti Koste Bogdanovića. Izloženo je 135 dela koja su uključivala skulpture, reljefe, slike, crteže, ilustracije, plakate.