PABLO PIKASO - IZBOR DELA IZ VOLLARD SUITE

11344

 

19.01 - 05. april 2017.
Kuća legata, Knez Mihailova 46, BEOGRAD
organizator: Galerija KOS iz Ljubljane

 

Radno vreme:
utorak-nedelja: 10 - 21 h
ponedeljkom zatvoreno

 

.....

 

Vollard Suite obuhvata 100 grafičkih radova koje Pablo Pikaso (Pablo Picasso) stvara u periodu od 1930 do 1937. godine koristeći različite grafičke tehnike. Smatra se centralnom serijom grafičkih radova u stvaralaštvu ovog umetnika. Stvaranje Vollard Suite nastaje kao predlog galeriste i izdavača Abroaza Volara (Ambroise Vollard, 1867-1939), koji 1901. godine organizuje prvu parisku izložbu mladom još uvek nepoznatom umetniku u svojoj galeriji. U narednih nekoliko godina Volar će otkupljivati slike Pikasa iz Plavog i Crvenog perioda distancirajući se od kubizma. Galerista dobija Vollard Suite od Pikasa u zamenu za sliku Sezana i Renoara. Nakon Volarove smrti, kao posledice automobilske nesreće 1939 godine, Vollard Suite se prodaje galeristi Anri Petitu (Henri Petiet) kao deo Volarovog nasledstva tokom 1940. godine. Prva serija rađena na papiru i potpisana od strane Pikasa počinje da se prodaje 1950. godine.
Vollard Suite sadrži 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u 5 tematskih celina: Bitka za ljubav (5 listova), Skulptorov atelje (46 listova), Rembrant (4 lista), Minotaur i Slepi Minotaur (15 listova) i na kraju tri portreta Ambroza Volara.

Slikarstvo je bilo primaran medijum Pabla Pikasa ali su na njega direktno uticali i svi mediji kojima se sekundarno bavio, a to su skulpture, printovi, dizajn koji radi za pozorište, keramika i filmski poduhvati. Njegova jedinstvenost i bogata umetnička produktivnost, zajedno sa osobenošću njegovog rada i metodologijom stvaranja, stvorili su umetnika o kome se najviše diskutovalo u XX veku. Zato je Vollard Suite integralni deo obimnog, mnogostrukog umetničkog rada koji ilustruje Pikasovo impresivno majstorstvo grafičke izrade.

 .....