INFO O IZLOŽBI

OTVARANJE:

26. septembar u 19 časova
Kuća legata, Kneza Mihaila 46

TRAJANJE IZLOŽBE:

26. septembar - 24. oktobar 2012.

IZLOZBA SKULPTURA I FOTOGRAFIJA

Povodom 55 godina nakon prve samostalne izložbe akademika Olge Jevrić, legatora Kuće legata i značajne skulptorke koja je obeležila drugu polovinu 20. veka srpske i jugoslovenske umetnosti, Kuća legata organizuje izložbu posvećenu njenom stvaralaštvu. Njena prva samostalna izložba je održana u Galeriji ULUS-a 1957. i predstavlja bitan trenutak u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti jer uvodi novine, apstraktnu formu u okviru skulptorskog jezika, nestandardne materijale i princip građenja masa, raskidajući sa tendencijama vladajućeg socrealizma i ustaljenog akademizma. Ova izložba predstavlja bitan događaj za Kuću legata, grad Beograd i našu zemlju.

Olga Jevrić je prvi novi legator koja je 10. febrauara 2006. godine Ugovorom o poklonu poklonila Kući legata svoje 44 skulpture izvedene u feri-oksidu, gvožđu, cementu, terakoti i gipsu.

Odabrana dela njenog legata čine skulpture nastale između 1952. i 2001. godine i predstavljaju zaokruženu celinu koja obuhvata sve njene faze stvaralaštva u okviru bogate i plodne karijere.

U okviru izložbe publici će biti predstavljen deo radova iz legata koji pripada Kući legata kao i iz privatne kolekcije umetnice i njene sestre, Mirjane Jevrić Lazarević.

Izložba će prvenstveno predstavljati zahvalnost upućenu umetnici za požrtvovani rad i istrajnost na umetničkom putu koji je trajao od pedestih godina prošlog veka do prve decenije 21. veka.

Naglasiće još jednom njen značaj kao stvaraoca i vizionara u svetu skulpturalnog izražavanja. Takođe, stvoriće mogućnost da se njena umetnost predstavi novim generacijama koje se nisu susretale sa njenim delom, dok onima koji već jesu će pruziti mogućnost novog sagledavanja, doživljaja i osećaja.

Izložbu čine:

-36 skulptura većih, srednjih i manjih dimenzija nastalih u periodu između 1951. i 2001.

-24 fotografije, nastale u periodu od 1984. do 2003., autor Olga Jevrić

Prezentaciju odabranih pisama, crteža i kataloga.

Olga Jevrić spada u grupu umetnika koji su otpočinjali svoj avangardni put sredinom pedesetih 20. veka. Ona je kao mlada umetnica već na prvoj izložbi smelo i radikalno raskinula veze sa ustaljenom, akademskom formom i okrenula se sopstvenom jeziku materije, oblika , odnosa i komponovanja. Umetnost Olge Jevrić je ubrzo bila predstavljena na XXIX Venecijanskom Bijenalu 1958. Ubrzo potom usledile su i samostalne izložbe u Italiji i Velikoj Britaniji, grupne izložbe u Padovi.

Jezgro ovog legata, osim nekoliko ranih portreta i nekoliko radova iz poznijih faza stvaralaštva, čine skulpture sa prve samostalne izložbe Olge Jevrić održane u galeriji ULUS-a na Terazijama u Beogradu 1957. godine. Ova izložba, koja je svojevremeno snažno odjeknula na našoj likovnoj sceni, okarakterisala je Olgu Jevrić kao vajara, koji je na veoma smeo i radikalan način, prva među jugoslovenskim i srpskim skulptorima, prekinula tradiciju interpretiranja stvarnosti, okrenuvši se samom biću skulpture u kome je iznašla podsticaj za sopstveno delovanje i formiranje jedinstvenog umetničkog izraza.

Gotovo šest decenija dugim prisustvom na našoj likovnoj sceni, skulptorski opus Olge Jevrić izdvaja se svojim autentičnim modernizom i posebnom snagom umetničkog izraza. Skulpture Olge Jevrić poseduju univerzalno formalna i metaforička značenja ispričana izrazito ekspresivnim i senzibilnim jezikom, pri čemu je Olga Jevrić stvorila originalnu, čisto likovnu formu pročišcenu do apstraktnog, univerzalnog oblika.

Olga Jevrić se pojavljuje u vreme koje je veoma burno i okrenuto novim vrednostima, neposredno nakon II svetskog rata kada dolazi do ustanovljavanja nove države. Tada dolazi do uspostavljanja novih vrednosti zasnivanih na socijalizmu. Politika je bila nosilac okvira u kojem je umetnost trebalo da smesti svoje potencijale. Ipak, snagom svoje umetničke volje Olga Jevrić je krenula jednim smelijim putem sopstvene nužnosti. Ona se otrgla od vladajuće struje umetnosti posleratnog socrealizma ispunjavajući sopstvenu sudbinu.

Treba napomenuti i njeno stvaralaštvo u sferi fotografije o kome se malo zna. Ona izlaže fotografije 1993. u Centru za vizuelnu kulturu "Zlatno Oko" u Novom Sadu. Ove fotografije poseduju likovni potencijal i strukturalnost prenetu u dvodimenzionalan svet fotografije. Njena tematika je život koji se odvija oko nas, na pijaci, gradilištu, ulici, putovanjima. Umetnica kadrira isečke stvarnosti koji su iskreni i veliki u svojoj jednostavnosti.

Izložbu prati video projekcija dokumentarnih filmova o životu i radu Olge Jevrić
1. Prostor i vreme , RTB, 1982.
2. Olga Jevrić - 50 godina rada, nKA i Goethe Institut, 2001.
3. Skulptura u svetu predmeta i pejzaža- Olga Jevrić
(Čitanje slika, scenario: akademik Ljubomir Simović, Marko Karadžić,
režija: Marko Karadžić) , RTS 1, jul 2012.