INFO O IZLOŽBI

OTVARANJE:

Kuća legata, Kneza Mihaila 46, Beograd

TRAJANJE IZLOŽBE:

19. maj - 30. jun 2012.
.

PORTRETI IZ LEGATA

Poseban program tokom Noći muzeja, u okviru postavke Portreti iz legata, čine dela slikarke Ivanke-Šane Lukić Šotra, umetnice koja je poslužila kao model za lik Valerije, koji tumači glumica Nina Janković u filmu „Montevideo, bog te video“.

Dugogodišnje prijateljstvo i prisan, blizak odnos Ljubice-Cuce Sokić i Ivanke -Šane Lukić Šotra prati se na fotografijama i portretima koje su jedna drugoj poklanjale. Sećanje na prijateljstvo dragoceno je zabeleženo na ovim platnima.

19. maja tokom posebne muzejske večeri u Kući legata biće izloženo pet Šaninih radova najverovatnije nastalih tokom studija, među kojima je izložen i Autoportet koji je poklonila Tirketu. Fudbaler i čuveni gradski kozer, Aleksandar Tirnanić-Tirke ovaj portret je godinama čuvao u svom stanu, u spavaćoj sobi, a danas se nalazi u vlasništvu njegovih naslednika čijom ljubaznošću će se naći pred publikom

Izložba Portreti iz legata, predstaviće deo bogatog fonda Kuće legata. Portretne skice Petra Lubarde, beleške dragih i bliskih ljudi Nedeljka Gvozdenovića, karikature, građanski portreti 19. veka, skulpture Rista Stijovića, Sretena Stojanovića i Mihaila Tomića, portreti Petra Dobrovića, Ljubice Cuce Sokić, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović, Koste Hakmana i drugih imena koja su obeležila nacionalnu istoriju umetnosti, a koja će biti prikazana publici po prvi put!

Dela iz legata, koja su godinama bila nedostupna javnosti, posle značajnih konzervatorsko-restauratorskih radova koje je Kuća legata po preuzimanju brige o delima sprovodila u saradnji sa ustanovama zaštite, publika će moći da sagleda i kroz postupak konzervatorske zaštite. Narodna biblioteka Srbije i Centralni institut za konzervaciju u prethodne tri godine sprovodile su obimne mere zaštite ugroženih umetničkih dela i prezentacija ovih aktivnosti biće predstavljena u okviru izložbe Portreti iz legata.