INFO O IZLOŽBI

OTVARANJE:

14. i 15. jun 2012.
Kuća legata, Kneza Mihaila 46, Beograd

CIKLUS RADIONICA

Muzejska izložba je najprepoznatljiviji i najčešće korišćeni vid komunikacije muzeja sa publikom. S druge strane, funkcija očuvanja muzejske građe je najviše kompromitovana upravo za vreme izložbe, pre njenog postavljanja pa i nakon završetka njenog trajanja. Predmet se najbolje čuva ako se nikad ne izlaže i ako želimo stalno da izlažemo neki predmet on će neminovno brže propadati, zbog čega ove dve osnovne muzejske delatnosti - izlaganje i konzervacija dolaze u sukob. Ove dve rečenice su često tačne ali naš je zadatak da nađemo kompromis koji će omogućiti optimalno funkcionisanje ovih delatnosti.

Projekat se bavi različitim elementima koji su bitni za muzejske izložbe, muzeološkim aspektom izložbi i problematikom integracije preventivne konzervacije u proces planiranja i izvođenja muzejske izložbe. Projekat će obuhvatiti pitanja : osvetljenja na izložbama, osetljivosti predmeta, njihovom izlaganju svetlosnom zračenju i mehanizmima propadanja, kao i o ulozi osvetljenja na izložbama koje prvenstveno ima funkciju osvetljenja predmeta tj. osvetljavanje njihove vrednosti i funkciju dizajna izložbe. Takođe projekat će se baviti izložbenim vitrinama i njihovom ulogom u kontroli uslova sredine, rukovanjem i rizicima kojima su predmeti izloženi tokom pripreme, trajanja i nakon završetka izložbe.

Na kraju projekta učesnici će moći da shvate veze između postavljanja izložbe i preventivne konzervacije predmeta koji je čine, upoznajući se sa faktorima propadanja kojima su predmeti izloženi tokom izložbe, a koji nisu uvek očigledni. Steći će svest o neophodnosti planiranja preventivne konzervacije predmeta od prvog začetka ideje o izložbi pa sve do njenog pakovanja i povratka u depoe. Radionica će se sastojati od teorijskih predavanja, diskusija i vežbi u trajanju od dva dana. Predavači:

Prof. dr Mila Popović-Živančević, v.d direktora Centralnog institutua za konzervaciju
Tatjana Nedeljković MA, rukovodilac Centra za konzervaciju i restauraciju
Marija Radin MA, rukovodilac Centra za dokumentaciju
Veljko Džikić MA, saradnik Centra za preventivnu konzervaciju „Dijana“
Natalija Ćosić MA, saradnik Centra za preventivnu konzervaciju „Dijana“
Danijela Jovanović MA, saradnik Centra za preventivnu konzervaciju „Dijana“
Nikola Jovanović MA, saradnik Centra za multidisciplinarna istraživanja