INFO O IZLOŽBI

OTVARANJE:

29. novembar 2011, 19:00 h
Kuća legata, Kneza Mihaila 46, Beograd

TRAJANJE IZLOŽBE:

29. novembar - 24. decembar 2011.

20 / 4

autori:
Biljana Tomić - Dokumenti 4 skulptora Galerije SKC 1988 -1995
Ješa Denegri - 20 / 4

Organizacija: nKA - Nezavisna Kulturna asocijacija
Podrška: Republičko MInistarstvo Kulture

Grupa umetnika Srdjan Apostolović, Zdravko Joksimović, Bata Krgović i Dušan Petrović, posle dvadeset godina ponovo na zajedničkoj izložbi u Kući legata, od 29.novembra do 24.decembra 2011 godine.

Izložba je koncipirana iz dva segmenta. Prvi obuhvata period od 1988 do 1995, kada su umetnici započeli svoju umetničku i izlagačku praksu u Galeriji Studentskog kulturnog centra, u obradi tadašnje urednice Biljane Tomić i drugi, celokupnu genezu i istorizaciju njihovog rada od strane Ješe Denegrija.

Izložba sadrži dokumentarnu postavku u središnjem prostopru Kuće legata, dok u bočnim prostorima izlagaće svoju aktuelnu i novu produkciji, svako od njih pojedinačno u jednoj od soba.

Cilj izložbe je da se detaljno snimi jedan značajan period prelaska iz osamdesetih u devedesete, kada su brojni mladi ljudi iz različitih oblasti započinjali svoju karijeru i o kome se može govoriti kao poslednjem novom talasu koji je široko doticao sve discipline i uspostavio zajedništvo i snažan protok ideja od pojave nove skulpture do svih drugih aspekata: instalacija, performansa, medijskih događajaja, teorijslkih rasprava, rok scene, mode, fotografijje, stripa

Stecište mladih bio je SKC, kao sedamdesetih i osamdesetih godina i ta rasplamsala buktinja u jednom veoma kratkom vremenu obasjala je skoro na tren beogradski prostor i odmah prigušena na početku teških političkih i ratnih godina.

Pa ipak, može se reći da sve šta se tada desilo je ostavilo značajan trag brojnih dogadjaja i produkcije, kao i veliki domaći / međunarodni plasman umetnika. Četiri skulptora Srdjan Apostolović, Zdravko Joksimović, Bata Krgović i Dušan Petrović, svojim učetvovanjem u mnoge umetničke radionice, samostalne i grupne izložbe u koncepcijskom smislu različite ali po metodologiji rada bliske u interpretaciji postmodernog fenomena skulpture, od tada su kao neka nit i najbolji primer za razumevanje i sagledavanje tog prelomnog i prelaznog vremena do danas.