INFO O IZLOŽBI

OTVARANJE:

14. oktobar, u 20 časova

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Trg galerija 2, Novi Sad

TRAJANJE IZLOŽBE:

14. oktobar - 14 novembar 2010.

Radno vreme galerije
sreda: 10-18 časova
četvrtak: 13-21 časova
petak, subota, nedelja: 10-18 časova
ponedeljkom i utorkom zatvoreno

LEGAT LJUBICE CUCE SOKIĆ

«Ja Beograd mnogo volim. Ja sam tu odrasla... Meni je Beograd potreban. Meni je potrebno da prođem Jovanovom ulicom da napunim akumulator novim doživljajima, to se nikada nije promenilo...» Ljubica-Cuca Sokić

Izložba Legat Ljubice-Cuce Sokić realizovana je u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavala Beljanskog uz podršku Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijat za kulturu. Svečano otvaranje izložbe je u četvrtak, 14.oktobra u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena od 14. oktobra do 14. novembra.

Legat Ljubice-Cuce Sokić predstavlja 27 slika koje je umetnica za života opredelila Kući legata, ustanovi koja se stara o poklonima Gradu Beogradu. Dela koje je zaveštala Beogradu, gradu koji je toliko volela, birala je dugo, svesno gradeći zbirku koja prikazuje radove zrele faze nastale u periodu od 1965. do 1985. godine. Tematske celine formiraju tri zasebna pregleda: figuralne kompozicije, slikarstvo apstrakcije i seriju unutrašnjih prostora, sitnih predmeta, kutija, boca... Podele u Cucinom slikarstvu nikada nisu oštre, odsečne, one se preklapaju i u njima postoji kontinuitet ideja i osećajnosti. Koncept izložbe sledi tematski bliske celine unutar kojih postoji hronologija razvoja. Prilagođen je prostoru galerije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i uključuje svih 27 slika iz legata. Poseban segment izložbe čini 6 ilustracija Ljubice-Cuce Sokić iz Legata Veljka Petrovića, rađenih za knjigu «Pripovetke» V. P. (1950). Interesovanje umetnice za dečiju ilustraciju otkriva nam crtež i intimni svet drugačiji od onog na platnima. Prisne i tople ilustracije zadržavaju uspomenu na bezbrižno detinjstvo: «Karakter mom slikarstvu daje osećanje koje sam ponela iz detinjstva. To je stanje unutrašnje topline i sreće.»

Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu, 21. oktobra i 11. novembra sa početkom od 19 časova.